Tablet erg traag geworden? - 112Android
Uw winkelwagen is leeg!
Categorieën
Aanbiedingen
3G
Accessoires

Tablet erg traag geworden?

Geplaatst door in Probleemoplossing op December 04, 2012 . 0 Reacties.

Android tablets kunnen soms na enige tijd trager of stroperig worden dan toen de tablet net nieuw was. De browser gaat trager, schermen kunnen blijven hangen en de melding dat de app niet reageert verschijnt...("wachten/stoppen"). Heel vervelend, maar het is vaak snel en eenvoudig op te lossen. 

Het probleem ligt veelal in het beschikbare interne geheugen. De meeste apps slaan tijdens het gebruik bestanden op als cache, dit is bijvoorbeeld ook zo met de browser. Plaatjes e.d. worden opgeslagen zodat deze plaatjes niet op iedere website opnieuw geladen hoeven te worden maar rechtstreeks uit het geheugen opgehaald worden. Het grote voordeel hiervan is snelheid. Bij grote hoeveelheden cache (of veel openstaande apps op de achtergrond), kan de tablet moeite krijgen om alles snel te kunnen uitvoeren.

Gratis apps en spelletjes kunnen ook de oorzaak zijn van vertragingen op de tablet. Om toch iets aan de app te kunnen verdienen, worden reclames getoond of wordt browser informatie (anoniem) doorgestuurd en verkocht aan geïnteresseerde bedrijven. "Gratis" apps die niet uit de Google Play Store komen, kunnen ook virussen bevatten of trojan horses om zo achter gebruikersnamen en wachtwoorden te komen. Let dus goed op met de zgn. gekraakte apps.

Hieronder volgen 4 tips die zeer waarschijnlijk alle snelheidsproblemen op kunnen lossen.

**Het is altijd mogelijk om de tablet terug te zetten naar fabrieksinstellingen of voor Sigma software om een recovery te doen, alleen staat de tablet dan weer in de beginstand en moeten alle gegevens zoals het Google account en WiFi (en eventuele gewenste apps) er opnieuw opgezet worden. Als vervolgens alle apps en instellingen er opnieuw in zitten zoals het was, dan is het een kwestie van tijd voordat het probleem zich weer voordoet! Het is dus altijd aan te raden om de problemen op te lossen i.p.v. opnieuw te beginnen.**

De eerste tip is zeer eenvoudig: sluit apps die niet meer gebruikt worden en toch open staan. Dit kan door te klikken op het 3e icoontje linksonderin op het scherm. Dit zijn de "Recent Apps". Veeg of swipe de apps in de lijst naar rechts en ze zullen worden verwijderd uit de lijst en afgesloten worden. Vaak levert dit al een aanzienlijke verbetering op.

(er zit geen geluid bij onderstaande video)

Een tweede tip is om de gegevens van de (standaard) Android browser te wissen. De standaard browser in Android 4.0.x is al niet zo'n beste en na behoorlijk wat cache te hebben verzameld, kan de gehele werking van de tablet hierdoor aangestast worden. Klik op: Instellingen>Apps>Alles (tabblad rechts) en dan op de Browser in de lijst te klikken. Klik op "nu stoppen" en vervolgens op "gegevens wissen". Als je de opgeslagen wachtwoorden in de Browser wilt bewaren, dan kun je ook kiezen om alleen Cache te wissen. Ga weer terug naar het bureaublad van de tablet en kijk of de tablet al beter functioneert.

(er zit geen geluid bij onderstaande video)

Een derde tip is om uit de Google Play Store de app "ES Task Manager" te downloaden. De app kan cache bestanden van alle apps tegelijk wissen, of naar wens een selectie van apps. Dit kan de tablet behoorlijk versnellen (zoals de tablet na aankoop was). Ook heeft deze app een widget (werkt niet in de iLauncher) die op het bureaublad gezet kan worden. Met 1 klik op de widget worden alle apps op de achtergrond afgesloten en wordt het geheugen weer volledig vrijgemaakt.

(er zit geen geluid bij onderstaande video)

 

Een vierde tip is om niet-gebruikte apps te verwijderen van de tablet. Allereerst omdat dit de overzichtelijkheid ten goede komt. Verder blijven er dan geen processen van deze apps op de achtergrond draaien (zelfs zonder dat de app geopend is!). En last but not least: de opstarttijd wordt korter! Hoe minder apps op de tablet staan, hoe sneller de tablet opstart. Elke app moet geladen worden terwijl de tablet opstart. Vaak kan een met apps goed-gevulde tablet de opstarttijd verdubbelen, zeker met enkelvoudige processors (dus geen dual- of quad-core). In de video kun je zien hoe je apps (op 2 verschillende manieren) kunt verwijderen.

Bij de iLauncher in de Sigma Software hoef je alleen de app 2 seconden ingedrukt te houden en vervolgens op het kruisje te klikken.

(er zit geen geluid bij onderstaande video)

Opmerking: de noodzaak van een virusscanner valt te betwisten, maar het moet wel gezegd worden dat een virusscanner de algemene snelheid van een tablet behoorlijk naar beneden kan brengen omdat elk bestand dat "binnenkomt" op de tablet onderzocht wordt door de virusscanner. Uiteraard is het ook mogelijk om zo nu en dan backups te maken van het systeem om zo later bij problemen nog terug te kunnen keren naar de laatste back-up.

Tags: app, trager, traag, reageert niet, android, stroperig, langzaam Laatste update: November 07, 2013

Reacties

Reageer hierop:

Antwoord hierop:

* Naam:
* E-mail: (Niet Gepubliceerd)
   Website: (Site url met http://)
* Reactie:
Verificatie code:
Back to Top